Pravi domaći hljeb

 

Sastojci

  • 500 g mekog pšeničnog brašna
  • 7 g suhog kvasca
  • 10 g soli
  • 300 ml mlake vode
  • 1 kašika malsinovog ulja (proizvoljno)
hljeb

Hljeb ispečen doma predstavlja ne samo iznimnu poslasticu, već istodobno ispuni vašu kuhinju lagodnim mirisom i učinit ce vaš stol još ugodnijim. S ovim ćete receptom uspijeti pripremit savršeni hljeb odličnog okusa i mirisa izravno iz vaše domaće kuhinje.

Postupak

1. Priprema kvasca:

U velikoj zdjeli pomiješajte suhi kvasac sa 100 ml mlake vode i ostavite ga 10-15 minuta odmarati, dok se ne stvori pjena.

2. Dodavanje soli i brašna:

Dodajte u zdjelu s mješavinom kvasca sol i postupno sipajte brašno. Polagano dolivajte preostalu mlaku vodu i mijesite tijesto dok ne postane glatko i elastično.

3. Izrada tijesta:

Prenesite tijesto na radnu površinu posutu brašnom i mijesite rukama približno 10-15 minuta, dok ne postane glatko i elastično. Eventulano možete dodavati brašno, ako se tijesto previše lijepi.

4. Prvo dizanje:

Stavite tijesto unatrag u zdjelu, prekrijte ga krpom i ostavite ga dizati na sobnoj temperaturi približno 1-2 sata ili dok mu se ne udvostruči zapremina.

5. Oblikovanje hljeba:

Nakon što se tijesto dovoljno podigne, vi ga ponovno izradite na radnoj površini i oblikujte ga u oblik hljeba prema vašim preferencijama.

6. Drugo dizanje:

Stavite oblikovani hljeb na pleh prekriven papirom za pečenje, prekrijte ga krpom i ostavite ga još dizati nekih 30-60 minuta ili dok mu se ne udvostruči zapremina.

7. Ugrijavanje rerne:

Tijekom drugog dizanja ugrijte rernu na 220°C.

8. Pečenje:

Prije pečenja možete hljeb presjeći nožem na površini i možete ga premazati maslinovim uljem zbog hrskave korice. Nakon toga stavite hljeb u ugrijanu rernu i pecite ga oko 25-30 minuta ili dok ne dobije zlatnosmeđu boju i kad se nakon pokucavanja na njegov donji dio začuje šupalj zvuk. Hljeb možete također posuti sa soli, kimom ili nekim drugim začinom prema vašem odabiru.

9. Hlađenje i serviranje:

Kad je hljeb pečen, ostavite ga na mreži dok se ne ohladi, tek onda ga sjecite i servirajte. Kušajte ge s maslacom, džemom ili vašim omiljenim sirevima.

Na ovaj način možete pripremiti odličan hljeb divnog okusa i mirisa!