Sastojci
- 500 g mekog pšeničnog brašna
- 7 g suhog kvasca
- 10 g soli
- 300 ml mlake vode
- 1 kašika malsinovog ulja (proizvoljno)

Hljeb ispečen doma predstavlja ne samo iznimnu poslasticu, već istodobno ispuni vašu kuhinju lagodnim mirisom i učinit ce vaš stol još ugodnijim. S ovim ćete receptom uspijeti pripremit savršeni hljeb odličnog okusa i mirisa izravno iz vaše domaće kuhinje.
Postupak
1. Priprema kvasca:
U velikoj zdjeli pomiješajte suhi kvasac sa 100 ml mlake vode i ostavite ga 10-15 minuta odmarati, dok se ne stvori pjena.
2. Dodavanje soli i brašna:
Dodajte u zdjelu s mješavinom kvasca sol i postupno sipajte brašno. Polagano dolivajte preostalu mlaku vodu i mijesite tijesto dok ne postane glatko i elastično.
3. Izrada tijesta:
Prenesite tijesto na radnu površinu posutu brašnom i mijesite rukama približno 10-15 minuta, dok ne postane glatko i elastično. Eventulano možete dodavati brašno, ako se tijesto previše lijepi.
4. Prvo dizanje:
Stavite tijesto unatrag u zdjelu, prekrijte ga krpom i ostavite ga dizati na sobnoj temperaturi približno 1-2 sata ili dok mu se ne udvostruči zapremina.
5. Oblikovanje hljeba:
Nakon što se tijesto dovoljno podigne, vi ga ponovno izradite na radnoj površini i oblikujte ga u oblik hljeba prema vašim preferencijama.
6. Drugo dizanje:
Stavite oblikovani hljeb na pleh prekriven papirom za pečenje, prekrijte ga krpom i ostavite ga još dizati nekih 30-60 minuta ili dok mu se ne udvostruči zapremina.
7. Ugrijavanje rerne:
Tijekom drugog dizanja ugrijte rernu na 220°C.
8. Pečenje:
Prije pečenja možete hljeb presjeći nožem na površini i možete ga premazati maslinovim uljem zbog hrskave korice. Nakon toga stavite hljeb u ugrijanu rernu i pecite ga oko 25-30 minuta ili dok ne dobije zlatnosmeđu boju i kad se nakon pokucavanja na njegov donji dio začuje šupalj zvuk. Hljeb možete također posuti sa soli, kimom ili nekim drugim začinom prema vašem odabiru.
9. Hlađenje i serviranje:
Kad je hljeb pečen, ostavite ga na mreži dok se ne ohladi, tek onda ga sjecite i servirajte. Kušajte ge s maslacom, džemom ili vašim omiljenim sirevima.
Na ovaj način možete pripremiti odličan hljeb divnog okusa i mirisa!