Hlepčić od banana bez konkurencije

 

Sastojci

  • 3 prezrele banane
  • 150 g šećera
  • 180 g mekog brašna
  • 1 kašičica jestive sode
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 2 veća jajeta
  • 120 ml biljnog ulja
  • 1 kašičica ekstrakta od vanile
  • 1/2 kašičice soli
  • 75 g iseckanih oraha ili čokolade za dekoraciju (proizvoljno)
bananabread

Ovaj hlepčić od banane svidjet će vam se kako hladan, tako i topao, preporučujemo ga konzumirati primjericesa švapskim sirom ili jogurtom, odličan će također biti i sa sadoledom ili preliven čokoladom. Hlepčić od banane je fantastičan kako za doručak, tako i kao desert uz popodnevnu kafu.

Postupak

1. Ugrijte rernu i pripremite kalup za pečenje:

Ugrijte rernu na 175°C i pripremite kalup za pečenje tako, što ćete ga premazati maslacem ili uljem i posuti s malo brašna ili ćete u njega staviti papir za pečenje.

2. riprema smjese od banana:

Oljuštite banane i izgnječite ih s viljuškom u dubokoj zdjeli. Dodajte šećer, ulje, jaja i ekstrakt od vanile. Dobro promiješajte, dok ne dobijete glatku smjesu.

3. Priprema suhih sastojaka:

U drugoj zdjeli pomiješajte meko brašno, jestivu sodu, prašak za pecivo i sol. Ova smjesa suhih sastojaka pripremit će osnovu za tijesto hlepčića.

4. Spajanje mokrih i suhih sastojaka:

Dodajte suhe sastojke u zdjelu sa smjesom banana. Polako ih stavljajate unutar i pomiješajte skupa, dok ne dobijete glatko tijesto. Važno je ne pretjerati u miješanju tijesta da hlepčić od banana bude lijepo rahao.

5. Eventulano dodavanje oraha ili čokolade:

Ako želite u tijesto hlepčića dodati iseckane orahe ili čokoladu, može te ih umiješati u tijesto sad.

6. Ulijevanje tijesta u kalup:

Ulijte pripremljeno tijesto u kalup za pečenje i poravnajte površinu kašikom.

7. Pečenje:

Stavite kalup s tijestom u ugrijanu rernu i pecite 50-55 minuta, ili dok drveni štapić koji kad ubodemo u sredinu hlepčića ne izađe skroz suh. Vrijeme pečenja može se razlikovati odvisno o vašoj rerni, dakle treba redovito kontrolirati stanje hlepčića.

8. Hlađenje i serviranje:

Nakon pečenja ostavite hlepčić dok se ne ohladi i tek poslije ga izvadite iz kalupa. Servirajte ga topao ili hladan uživajte u njemu kao u lagodnoj užini ili u desertu!

Hlepčić od banana savršena je kombinacija rahlog tijesta s intenzivnim okusom zrelih banana koja će vam zajamčeno poboljšati raspoloženje svakog dana!