Sastojci
- 3 prezrele banane
- 150 g šećera
- 180 g mekog brašna
- 1 kašičica jestive sode
- 1 kašičica praška za pecivo
- 2 veća jajeta
- 120 ml biljnog ulja
- 1 kašičica ekstrakta od vanile
- 1/2 kašičice soli
- 75 g iseckanih oraha ili čokolade za dekoraciju (proizvoljno)
Ovaj hlepčić od banane svidjet će vam se kako hladan, tako i topao, preporučujemo ga konzumirati primjericesa švapskim sirom ili jogurtom, odličan će također biti i sa sadoledom ili preliven čokoladom. Hlepčić od banane je fantastičan kako za doručak, tako i kao desert uz popodnevnu kafu.
Postupak
1. Ugrijte rernu i pripremite kalup za pečenje:
Ugrijte rernu na 175°C i pripremite kalup za pečenje tako, što ćete ga premazati maslacem ili uljem i posuti s malo brašna ili ćete u njega staviti papir za pečenje.
2. riprema smjese od banana:
Oljuštite banane i izgnječite ih s viljuškom u dubokoj zdjeli. Dodajte šećer, ulje, jaja i ekstrakt od vanile. Dobro promiješajte, dok ne dobijete glatku smjesu.
3. Priprema suhih sastojaka:
U drugoj zdjeli pomiješajte meko brašno, jestivu sodu, prašak za pecivo i sol. Ova smjesa suhih sastojaka pripremit će osnovu za tijesto hlepčića.
4. Spajanje mokrih i suhih sastojaka:
Dodajte suhe sastojke u zdjelu sa smjesom banana. Polako ih stavljajate unutar i pomiješajte skupa, dok ne dobijete glatko tijesto. Važno je ne pretjerati u miješanju tijesta da hlepčić od banana bude lijepo rahao.
5. Eventulano dodavanje oraha ili čokolade:
Ako želite u tijesto hlepčića dodati iseckane orahe ili čokoladu, može te ih umiješati u tijesto sad.
6. Ulijevanje tijesta u kalup:
Ulijte pripremljeno tijesto u kalup za pečenje i poravnajte površinu kašikom.
7. Pečenje:
Stavite kalup s tijestom u ugrijanu rernu i pecite 50-55 minuta, ili dok drveni štapić koji kad ubodemo u sredinu hlepčića ne izađe skroz suh. Vrijeme pečenja može se razlikovati odvisno o vašoj rerni, dakle treba redovito kontrolirati stanje hlepčića.
8. Hlađenje i serviranje:
Nakon pečenja ostavite hlepčić dok se ne ohladi i tek poslije ga izvadite iz kalupa. Servirajte ga topao ili hladan uživajte u njemu kao u lagodnoj užini ili u desertu!
Hlepčić od banana savršena je kombinacija rahlog tijesta s intenzivnim okusom zrelih banana koja će vam zajamčeno poboljšati raspoloženje svakog dana!